Kennis maken?
Onlangs lanceerde Janse & Berkhof Tuinen een eigen bedrijfstak speciaal voor onderzoek & advies, verzorging en (projectmatig) beheer van bomen. Tim Kleinleugenmors is één van de European Tree Workers van BOOM.
Ik heb al jarenlang een passie voor de natuur in het algemeen en bomen in het bijzonder. Ik kan er echt van genieten als ik door het bos loop en om me heen kijk. Wat ik indrukwekkend vind aan bomen, is dat ze zo oud en groot kunnen worden en zo’n belangrijke rol in de natuur spelen. Ze produceren zuurstof, nemen hittestress weg, bevorderen de biodiversiteit; zonder bomen geen leven!
Een kleine drie jaar geleden deed ik een klimcursus. Daarna heb ik de opleiding tot European Tree Worker (ETW’er) gevolgd. Daarin leer je alles over de verzorging van bomen. Van wat er komt kijken bij het planten tot het het snoeien en als het niet anders kan het kappen van een boom.
Je kunt een boom pas goed onderhouden als je weet hoe die is opgebouwd en functioneert. Heb je die kennis niet? Dan kan je een boom makkelijk beschadigen, bijvoorbeeld door verkeerd te snoeien. Vaak merk je dat niet direct, maar pas na een paar jaar. Maar dan kan het te laat zijn om de boom te redden.
Je ziet bij een boom natuurlijk de stam, de takken en de bladeren. Maar het belangrijkste deel van de boom zit onder de grond: het wortelstelsel. Daar haalt een boom zijn voeding en vocht uit. Bij BOOM zijn we onder meer gespecialiseerd in bodemonderzoek. Onder de grond kun je tal van problemen tegenkomen: van bodemverdichting tot storende lagen of wisselende grondwaterniveaus. Op basis van onderzoek adviseren we over groeiplaatsverbetering en kunnen we die ook uitvoeren. Als je een boom gaat planten, zou ik ook altijd adviseren om eerst bodemonderzoek en eventueel ook groeiplaatsverbetering te doen. Een boom kan 200 jaar oud worden: zo is de kans het grootst dat een boom die leeftijd ook haalt.
Ik vind het gaaf om bij een bedrijf te werken dat zich helemaal toelegt op bomen. Samen met mijn collega’s deel ik graag kennis over bomen. We hebben allemaal dezelfde drive: eraan bijdragen dat bomen weer de ruimte en het respect krijgen dat ze verdienen in tuinen en buitenruimtes.