&noscript=1 />

FAQ

WAT IS HET NL TUINLABEL?

Het NL Tuinlabel is een duurzaamheidskeurmerk voor tuinen. U kunt het vergelijken met het energielabel voor woningen. Een tuin met een NL Tuinlabel A is het meest duurzaam, een tuin met het label G het minst duurzaam.

HOE WORDT DE DUURZAAMHEID VAN EEN TUIN VASTGESTELD?

Bij de beoordeling van de duurzaamheid van uw tuin gebruiken we een checklist van NL Greenlabel. De checklist is gebaseerd op een door Royal Haskoning DHV ontwikkelde, objectieve methodiek om de duurzaamheid van materialen, producten en planten vast te stellen.

WANNEER IS EEN TUIN DUURZAAM?

Een tuin is op veel verschillende manieren duurzamer te maken, maar er zijn een aantal belangrijke elementen die daarin steeds terugkomen. Denk bijvoorbeeld aan gevarieerde beplanting, waardoor een natuurlijke leefomgeving voor insecten, vogels en andere dieren ontstaat. Verder wordt in een duurzame tuin gebruikgemaakt van materialen met een lage milieu-impact. Tot slot zijn hittereductie en waterberging aandachtspunten in een duurzame tuin.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN EEN TUIN MET EEN NL TUINLABEL A?

Een tuin met het NL Tuinlabel A is klimaatbestendiger: het wordt minder warm in uw tuin op tropische dagen, bij hevige regenbuien is de kans op wateroverlast kleiner. De tuin neemt bovendien CO2 op, draagt bij aan de biodiversiteit en helpt bij het behoud van bijvoorbeeld bijen en vlinders. U maakt de wereld dus een beetje groener. Verder heeft een groene tuin positieve gezondheidseffecten en kan het bijdragen aan de waarde van uw woning.

HOE ONTWERPEN JULLIE EEN DUURZAME TUIN?

Voordat we een tuinontwerp maken, brengen we eerst uw wensen in kaart. Wat vindt u mooi en belangrijk, hoe gebruikt u de tuin nu en hoe ziet u dat voor zich in de toekomst? Op basis daarvan maken we een schetsontwerp voor uw nieuwe tuin met veel groen, duurzame materialen en slimme oplossingen op het gebied van hittereductie en waterberging.

MAG IEDEREEN EEN TUIN MET EEN NL TUINLABEL A AANLEGGEN?

Iedere hovenier kan duurzame tuinen aanleggen, maar het toekennen van een NL Tuinlabel A is voorbehouden aan partners van NL Greenlabel. Dat zijn hoveniers die zich hebben gespecialiseerd in het ontwerp en de aanleg van duurzame tuinen. Janse & Berkhof Tuinen is partner van NL Greenlabel en beschikt over veel kennis en ervaring als het gaat om de aanleg van duurzame tuinen.

HOE ZIT HET MET ONDERHOUD VAN EEN DUURZAME TUIN?

Het onderhoud van een duurzame tuin hoeft helemaal niet veel tijd te kosten. Door slimme beplantingskeuzes krijgt onkruid bijvoorbeeld minder kans. En er zijn veel onderhoudsarme materialen en planten die we kunnen toepassen in een duurzame tuin. Al met al is een tuin met een NL Tuinlabel A daardoor niet per definitie meer werk dan een gewone tuin.

WAT KOST EEN TUIN MET EEN NL TUINLABEL A?

Dat hangt vooral af van de oppervlakte van uw tuin en uw tuinwensen. Aan de hand van een vrijblijvend, eerste gesprek kunnen we een goede inschatting maken van de kosten voor het ontwerp en de aanleg van een duurzame tuin. In een tuin met een Tuinlabel A gebruiken we uitsluitend duurzame materialen. Die zijn vaak duurder in aanschaf, maar gaan meestal ook langer mee.

ZIJN ER SUBSIDIES VOOR DE AANLEG VAN DUURZAME TUINEN?

Ja, veel gemeenten geven subsidie voor het afkoppelen van hemelwater. Dat houdt in dat regenwater niet meer wordt afgevoerd naar het riool. In plaats daarvan passen we slimme waterbergingsoplossingen toe onder bijvoorbeeld het terras of in borders. Denk bijvoorbeeld aan infiltratiekratten of hydroblocks. Die nemen bij hevige regenbuien water op en geven dat later langzaam af aan de bodem. Dat voorkomt wateroverlast en is beter voor uw beplanting.

KUNNEN JULLIE OOK DE DUURZAAMHEID VAN MIJN HUIDIGE TUIN BEOORDELEN?

Ja, dat kan. We lopen dan de checklist door voor uw tuin, waardoor u inzicht krijgt in hoe duurzaam uw tuin is. Vervolgens geven we tips en adviezen over het verduurzamen van uw tuin.

HOE KAN IK MIJN BESTAANDE TUIN DUURZAMER MAKEN?

Dat kan op veel manieren. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van kunstgras voor natuurgras of het verminderen van het tegeloppervlak in de tuin. Een haag in plaats van een schutting is ook duurzamer. En gaat u een nieuw terras aanleggen? Dan zijn klinkers van Nederlandse klei een duurzamere keuze dan betontegels. Janse & Berkhof Tuinen geeft u graag advies op maat om uw tuin te verduurzamen.

Kennis maken?

Neem contact met ons op.