Zo ziet een duurzame tuin eruit

Ben je ook zo goed bezig? Met zonnepanelen. Een warmtepomp. Of isolatie waardoor je alle warmte lekker binnenhoudt. Veel mensen denken na over het verduurzamen van hun woning. Maar gek genoeg vergeten we daarbij vaak één onderdeel van ons huis: de tuin!

Want wist je dat er ook duurzame tuinen bestaan? Zo’n tuin is gemaakt met duurzame materialen, draagt bij aan de biodiversiteit, is klimaatbestendig en goed voor vlinders, bijen, vogels en andere tuindieren. En als je het leuk vindt, kun je er zelfs je eigen kruiden, fruit en groenten in verbouwen. Dat scheelt de nodige ‘voedselkilometers’.

Duurzame beplantingstips

Wat je als eerste opvalt in een duurzame tuin is de gevarieerde beplanting. Een duurzame tuin is het hele jaar door groen of in bloei doordat er een goede mix van planten, bomen en kruiden zijn toegepast. De beplanting is zowel laag als hoog en biedt zo een natuurlijke leefomgeving met beschutting voor dieren in je tuin. Vlinderstruiken en een vuilboom zijn bijvoorbeeld een aanrader, omdat ze veel leven in je tuin aantrekken. Vergeet ook de bloembollen niet, die zorgen dat bijen in het voorjaar voldoende nectar kunnen vinden. Vaste planten zoals lavendel en kattenkruid bloeien lekker lang in de zomer. En een nabloeier zoals hedra geeft je tuin in het najaar een groene look.

Lekker koel, minder sproeiwater nodig

Al dat groen neemt CO2 op en houdt je tuin op tropische dagen aangenaam koel. De beplanting zorgt namelijk voor schaduw en neemt hitte op. Het verschil in temperatuur tussen een tegeltuin en een duurzame tuin kan oplopen tot wel 5 graden! In een duurzame tuin wordt hemelwater tijdelijk opgeslagen in de bodem en gefaseerd afgevoerd. Dat gebeurt bijvoorbeeld met ondergrondse infiltratiekratten. Je tuin blijft daardoor groener en er is minder drinkwater nodig om te sproeien. Verder heb je minder kans op wateroverlast bij piekbuien.

Verantwoorde materialen van dichtbij

Ook in je materiaalkeuzes kun je het milieu een plezier doen. Houtsoorten zoals eikenhout hebben geen vervuilende reis van duizenden kilometers afgelegd. Met halfverharders zoals grind en schelpen leg je duurzame paden aan. En met een terras van gerecyclede betontegels of gebakken klinkers van Nederlandse rivierklei maak je een verantwoorde keuze.

Minder onderhoud, blije dieren

Misschien vraag je je af: maar is zo’n duurzame tuin niet veel meer werk? Dat valt mee. Door slimme beplantingskeuzes krijgt onkruid bijvoorbeeld minder kans. En als je afgevallen blad niet opruimt maar laat liggen, creëer je een natuurlijke overwinterplaats voor kleine bodemdiertjes die belangrijk zijn voor de bodemkwaliteit.

Duurzaamheids­keurmerk voor je tuin

Je herkent een duurzame tuin aan een keurmerk: het NL Greenlabel. Dat label kun je vergelijken met het bekende energielabel. Een tuin met een NL Tuinlabel A is het meest duurzaam, een tuin met het label G het minst duurzaam. Bij Janse & Berkhof Tuinen ontwerpen en maken we zulke tuinen. Als eerste NL Greenlabel-hovenier van de regio mogen we ze ook certificeren. Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw tuin? Bel of mail gerust!

Terug naar overzicht

Wilt u ook een duurzame tuin?

Neem contact met ons op